Museon näyttelyrakentaminen toteutetaan kohteen ehdoilla

Uutiset / 08.10.2021

Äskettäin peruskorjattu Kuopion museo on upea näky Kuopion kaupunkikuvassa. Sen sisällä on näyttelyiden rakennustyö täydessä vauhdissa ja monelle tutut näyttelyesineet, kuten mammutti, pääsevät pian esille. Rakennamme vuonna 1907 valmistuneeseen ja vuosina 2019-2020 peruskorjattuun Kuopion Museon suojeltuun museorakennukseen näyttelyarkkitehdin ja museon edustajien yhteistyöllä suunnittelemat näyttelyrakenteet. Teemme tiloihin erilaisia seinäkkeitä, vitriinejä ja lavasterakenteita lopullista verhoilua ja näyttelyesineitä varten.

Vaikka käytettävät materiaalit ja menetelmät ovat kokeneille tekijöillemme hyvinkin tuttuja, itse rakenteiden monimuotoisuuden ja erilaisten ulottuvuuksien takia näyttelyrakentaminen eroaa merkittävästi perinteisestä rakentamisesta. Pääsemme osallistumaan myös mammutin ja muiden näyttelyeläinten elinympäristöjen rakentamiseen.

Arvokkaat näyttelyesineet, kuten mammutti, ovat näyttelyrakentamisen ajan suojassa odottelemassa esillepanoa.

”Erityistä huomiota on rakentamisen aikana kiinnitettävä puuntyöstämisestä aiheutuvan pölyn hallitsemiseen, jotta hiljattain peruskorjattu arvorakennus pysyy arvokkuutensa mukaisessa kunnossa. Käytössämme oleva asiantuntemus sekä nykytekniikka alipaineistajineen ja kohdepoistomenetelmineen mahdollistaa hyvinkin pölyttömän työskentelyn”, kertoo työmaapäällikkömme Ville Väisänen työn erityispiirteistä.

Näyttelyesineiden tulevat paikat on merkitty tarkkaan ennakkoon. (Kuvassa: Janne Pääkkönen, Ville Väisänen, Erkki Hakkarainen ja Joni Paananen)

Museon näyttelyrakenteiden valmistuttua aloittaa museon väki oman työnsä kulttuurihistoriallisen ja luonnontieteellisen perusnäyttelyn esille panossa. Museoon onkin tulossa näkemisen arvoinen näyttelytila ilahduttamaan niin kuopiolaisia kuin täällä vieraileviakin.

Takaisin